170923-24 – Vinna 0 ökl Retrieverprov

Chatrin och Vinna startade ökl Retriverprov i helgen men gick tyvärr inte till pris.

Så här skriver Chatrin:

Dag 1

Startade i ökl retrieverjaktprov idag. 2 x klappjaktstema blev ett för mycket. Klarade de första 20 skotten bra men den andra omgången á 20 skott blev för mycket så då kom ljud vilket gjorde att prövningen avbröts…

Vid lunch gick jag upp och käkade lunch och tog med mig Vinna ut på en promenad. Hon kändes lugnt och fokuserad och oberörd av situationen. Jag skulle gå i sista par som första hund. Provet inleddes med en transport ner mot vattnet. Under transporten började det skjutas och låta i skogen vilket skulle föreställa en klappjakts situation. Ett 20 tals kott avlossades sedan skulle vi fortsätta att gå fot in i skogen. Där fick jag först en enkelmarkeringar med kråka som Vinna löste enkelt. Tyst och fint stod vi sedan och såg på när den andra hunden fick ta in ett sök.

Efter detta blev det en transport ut skogen och ner till vattnet där mycket långa vattenmarkeringar kastades. Den ena längst med land och den andra från båt. Här fick hon bara in den ena, hon kom inte riktigt ut ändå till den andra.

Efter detta tog den andra hunden en landdirigering och sedan gick vi tillbaka mot skogen där ytterligare en klappjakts situation genomfördes men nu var Vinna på tårna och började pipa framförallt när vi skulle gå in i skogen. Av den anledningen bröts vi här. Hade inte väntat mig att hon skulle gå igång så men det var nog rätt att inte låta henne jobba när hon var så taggad.

Dag 2

Uppstigning klockan 07:00 för att rasta Vinna och förbereda mig för start. Idag gick jag ut i andra par. Kände mig nervös idag och Vinna kändes lite på G. När vi väl kom till start så var hon väldigt fokuserad och fin. Dagens prövning började med att den andra hunden fick ta en dubbelmarkering på land. Vinna var knäpptyst och lugn. När det sedan var hennes tur så markerade hon fint och hämtade den första snabbt. På den andra fick hon dock leta lite men löste även den själv.

Efter detta väntade en transport bort till en slänt mot vattnet. Här skulle jag skicka på en landdirigering mot vattnet. Fastnade lite i ett par stiga som gick i området men svarade jättefint på mina signaler och tecken och dirigeringen kom in.

När den andra hunden skulle ta sig dirigering gick den hunden ur hand så den hunden bröts.

Nu blev det skott och kast i ett område när hundarna sedan skulle ta in ett sök. Tyst och fin och fokuserad var Vinna. Skickade ut henne och hon sökte ut fint. Simmade ut över en å som flöt genom området. Hittade en and som hon plockade upp men la ner igen och slet sönder. J-la hund! När allt gick så bra! Nu tar vi en provpaus å så jobbar vi med detta beteende så mycket vi bara kan i höst/vinter. Jag tar i alla fall med mig att hon var så spontan och fint på de vilt hon fick apportera och att hon var helt tyst idag.