Om Vildandens

Jag som innehar kennel Vildandens heter Anette Björgell och bor i Bunkeflostrand tillsammans med min man Ola. Jag arbetar deltid som Verksamhetsspecialist på Laboratoriemedicin Bas för Klinisk kemi, Medicinsk service i Region Skåne och är utbildad leg BMA i grunden. Jag har hållit på med hund sedan jag var 11 år och det har alltid varit en dröm att någon gång få en kull valpar!
Kennelnamnet kommer faktiskt från en Kalle Anka tidning – Kalle var i denna Vildand och jag föll för namnet direkt! SKK godkände det och i början av 1996 var det klart. anette_pixel_elite_141004
Nu 2023 har Vildandens varit i gång i 27 år och 19 kullar samt 130 valpar har sett dagens ljus sedan 1996-04-14 då första kullen föddes.
Det var f ö på en utställning i slutet av 80-.talet som jag träffade en tollare för första gången – Ardunacre’s Call Me Ugly och jag var såld. En sådan skulle jag ha nästa gång! Maken Ola träffades på Hundungdom där han gick och försökte få pli på sin labrador Caesar (Rygårdens Ulax). Efter att ha bott i centrala Malmö så flyttade vi våren 1991 till eget hus i Bunkeflostrand och efter att ha varit utan hund sedan Clabbe dog i januari 1991 var det dags att sätta upp sig på kö på tollarvalp! Det dröjde till midsommar 1992 tills Jazza – LPI SE U(U)CH Kanadickens Cecilia Lind – gjorde entré och vilken entré hon gjort i våra liv!!! Jazza blev att det jag hade drömt om! Jag hamnade på en jaktinriktad valpkurs och jag blev såld ännu en gång – att få se sin lilla valp jobba med det den var till för var underbart! Efter att ha jobbat aktivt med hund i 20 år så kändes det dags för en första kull eftersom Jazza verkligen uppfyllde alla mina mål på en avelstik.jazza-anden
Föregångare

Min första hund av en Långhårig dvärgtax som kallades Honey (Lady). Med min lilla tax tävlade jag spår och lydnad, men vi fick som mest 158,5 p i I:an! Alla som tävlat lydnad med en tax vet att bara det är en bedrift.

1980 arbetade jag extra på Malmö Djursjukhus och där kom det in en Soft Coated Wheaten Terrier 9 mån gammal, för avlivning alternativt omplacering. Clabbe kallades han (LPI SE UCH Mr-Clabbe) och det bestämdes att jag skulle ta hand om honom.

Med Clabbe spårade jag och körde lydnad. Han var en mycket duktig spårhund men tyvärr blev han skottpåverkad vid en lägreklass tävling. Ingen märkte något på tävlingen mer än att han reste sig från platsliggningen. Veckan efter tävlade jag i III:an (Elit fanns inte då) på SBK:s Malmöavdelning och jag hade en hund som kröp runt mina ben. Alla moment där han skulle starta ifrån mig nollade vi, medan t ex apporteringarna var 10:or. Till saken hör att man sköt på skjutbanan som ligger granne med klubben. Vi lyckades aldrig få något 1:a pris i III:an.

På utställningssidan fick Clabbe tre raka cert och blev då SE UCH.

Jag har gått uppfödarutbildning i Tollarklubbens regi men också i Sydskånska kennelklubbens. Hösten 2017 gick jag den nya uppfödarutbildningen som SKK gjort.

Jag tar inte valpar så ofta utan gör det när jag tycker att kombinationen kan tillföra rasen något framförallt inom arbetslust och mentalitet!

1996 fick Jazza sin första kull och det var redan bestämt att vi skulle behålla en i denna kull – Vad jag inte hade räknat med var att det föddes 5 hanar….. Vi behöll Baron – DK UCH JEUW-97 KBH JV-97 SE U(U)CH Vildandens Baron av Denjaz.

2003 var det dags att behålla nästa vovve, Lysa – Vildandens Solstråle af Dinchi. Tyvärr blev hon inte mer än två år då hon avled hastigt i hjärtmuskelinflammation februari 2005.

Meningen var att jag skulle behålla en valp efter Lysas syster Axa – Vildandens Månstrimma af Dinchi – men den parningen tog inte.

Axa ultraljudades den 13 maj 2008 och dagen efter föddes en kull hos Kanadickens och det var med Jazzas linjer och hanen hade jag en gång försökt para Chila – Vildandens Drottning af Snickjaz med. Ur denna kull fick vi ta emot härliga Pixel – TJO(DK) Kanadickens Dolphin of Mafli. Från hennes första kull 2011 fick Elite – J Vildandens Leet af Pixboot – stanna.

Nu i oktober 2020 var det dax att låta ett barnbarn till Elite stanna – ”Bus” – J Vildandens Busvissla af Pegno.

uppf-diplom2017   bph-diplomerad-uppf
Föreningsliv

Här kan jag egentligen skriva hur mycket som helst men jag väljer att summera det lite:

Jag blev medlem 1972 i SBK:s ungdomsavdelning i Malmö, som blev SBK-U Malmö 1976 som i sin tur blev Malmö Hundungdom ett antal år senare. Där satt jag som sekreterare i styrelsen, var instruktör, ungdomsledare, höll i lägerkommittén, programpunktskommittén, tidningen Malmö-morret, m m. Tråkigt är att den klubbstuga vi kämpade för att få tyvärr revs under 2015 och numera finns ingen ungdomsklubb i Malmö.

Inom Tollarklubben har jag varit medlem sedan 1992 och aktiv inom många bitar. Jag drog igång Sydtollarna där jag också var aktivitetsansvarig i 6 år. Jag har varit huvudansvarig för Tollarspecialen år 2000 och 2005 i Malmö, sekreterare i styrelsen 4 år, verksam inom specialengruppen, valberedning m m… Jag tilldelades Guldapporten 2008 för mitt ideella arbete! Vid klubbmötet 2016 avgick jag som webbmaster efter att ha haft hand om hemsidan sedan ca 2000 (först i webbkommittén och sedan själv).

Inom SSRK Södra har jag också varit medlem sedan 1992 och varit aktiv under ett antal år som sekreterare i styrelsen och var även webbmaster. Jag har också varit kommissarie på ett antal B-prov i Södras regi.
Numera hjälper jag till med Tollingjaktproven som kommissarie eller som ”vanlig” funktionär!

Jag är även medlem i Svenska Kennelklubben (sedan 1972) och SBK:s Malmöavdelning.

När jag hade Clabbe var jag suppleant i styrelsen i Wheatenklubben.

clabbe-honey-caesar

Clabbe, Honey och Caesar i mitten av 1980-talet

Caesar och Clabbe

jassa-baron-1997

Baron och Jazza på strandängarna i Bunkeflostrand 1997

europautstall-1997

Europautställningen i Köpenhamn 1997 där Baron blev Juniorvinnare och Köpenhamnsjuniorvinnare!