160409 – Elite och Pixel på årets första TJP

Länge funderade jag på om jag skulle anmäla Pixel och Elite till det första tollingprovet för året, men till slut bestämde jag mig! Och jag ångrar mig inte. Det blev en nyttig erfarenhet för båda hundarna. Det var totalt 11 hundar anmälda: 5 i nybörjarklass, 3 i öppenklass och 3 i elitklass.

De 5 nkl hundarna startade och det visade sig att det blev ett svårare sök än man kunde tro. Två hundar till pris.

Elite inledde ökl och så fint hon startade! Fint ansmygning till nätet och finfin tolling åt båda håll. Lugn och fin i passiviteten.
För första gången i skarpt läge fick hon en dubbelmarkering på vatten där nedslagen kom delvis i gles vass. Hon i princip spikade båda! När hon skulle hämta andra kontrollerade hon först några stenar som stack upp i vattenytan men sen var det inga problem att simma rätt.
När andra anden var på väg in gick så ett skott och så vad det dax för vattendirigeringen. Hon började ganska rörigt i vasskanten och fastnade i den miljön. Hon ville gå upp på land för tidigt och då sa jag att hon är inte klar för en riktig vattendirigering. Att sedan nybörjarklassens sök legat delvis i samma vass tänkte jag inte på då…
Sedan gick vi vidare till söket!
sokrutan

Så här såg sökområdet ut! Små ”öar” som Elite (och även Pixel) hoppade ut till för att komma åt änderna. Värre var det sedan att ta sig därifrån. Jag tyckte Elite jobbade på bra även om jag behövde stötta henne för att våga sig ner i sörjan för att komma in och lämna av. Hon fick ta om flera gånger men hon försökte inte lämna viltet utan kämpade in och hade sina vanliga fina avlämningar och även fina grepp. Kastaren stod kvar ute och Elite fick plötsligt syn på honom och skällde ut honom och tyvärr låste hon sig på området och ville inte dit. Sista viltet låg i det hörnet och jag fick ut henne att hämta men sedan kom hon sig inte för själv att komma från ön så jag  fick gå ut på stenmuren och hjälpa henne tillbaka. Där bröts provet.
Kvar var en enkelmarkering på vatten samt en landdirigering om vi inte fick göra.

Trots att vi inte fick något pris är jag jätteglad över hennes fina arbete som bådar gott för framtiden! En hund till pris i klassen.

elite_okl_160309

Snygga Elite efter söket! Efter en apport i vatten sedan var hon ren och fin igen

elite_kritik_160309

Elites fina kritik

Pixel var sist ut i elitrutan. Vi var på plats kl 8 på morgonen och 9 timmar senare var det alltså Pixels tur. Det är inte lätt för en het hund att vänta så länge

Upplägget var ganska likt öppenklassen. Dubbelmarkeringarna var lite svårare då de hamnade dolt i lite tätare vass. Vattendirigeringen låg en bra bit upp på land bakom några timmerstockar. Ytterligare ett vilt var ute i sökrutan och landdirigeringen var längre och med gås.

Pixel inledde med bra tolling åt vänster men kass tolling åt höger som var det håll som skytten stod. Jag fick påtala hennes uppmärksamhet flera ggr åt det hållet fast jag tyckte nog det gick bättre och bättre.
Så var det dax för dubbelmarkeringen och hon var mycket uppmärksam. Jag lyckades hålla henne på plats men det var inte lätt och något litet ljud hördes. Hon fick lov att gå och det var som en ”kärnkraftsexplosion” sa domaraspiranten! Pixel simmade fint ut men sen gjorde hon något jag inte sett tidigare. Pixel gick upp och spanade ner i vattnet hittade snabbt anden och simmade hem. Andra skicket likadant men när hon gick upp på land fick hon vittring från söket. Men ett litet blås i pipan så stannade hon och kom på rätt väg igen.
Andra anden kom hem och sen kom skottet för dirigeringen. Pixel drog sig mot sin älskade vass och sökte nog runt lite extra eftersom det sannolikt fanns vittring från nybörjarklassens sökvilt i vattenbrynet. Till slut kom hon upp på land och sedan var det inte så svårt att få in den anden!
Så var det söket och det är ju Pixels största förtjänst. Hon tog sig fram bra och bara en gång stöttade jag henne lite och det var faktiskt på samma lilla ö som Elite inte visste hur hon skulle gå i. I Pixels fall räckte det att jag satte mig på huk så hon fick ögonkontakt med mig.
Enkelmarkeringen satt hon också kvar på och där kom det ett litet startljud när hon fick gå.
Så fick vi avsluta med en landdirigering och hon blev så glad när hon hittade gåsen så det blev ett litet glädjeskutt!
Vårt arbete belönades med ett 3 pris. Det var främst tollingen som drog ner men även att hon har lite svårt att sitta still vid skotten!
I eliten var det faktiskt bara Pixel till pris – härlig känsla att få vara bäst någon gång!

pixel_kritik_160309

Fin kritik även för Pixel